תפריט מכללת ידע

דף הבית » פרסומים ועדכונים » ניוזלטר » עדכוני פסיקה וחקיקה דצמבר 2024

מאמרים חדשים
מאמרים – עודכנו לאחרונה

הלנת שכר

הלנת שכר היא מצב שבו מעסיק אינו משלם לעובד את שכרו בזמן או לא מעביר

קרא עוד »

חופשה ללא תשלום

חופשה ללא תשלום (חל"ת) היא כלי משמעותי במערכת יחסי העבודה, המספק לעובדים אפשרות להפסיק את

קרא עוד »

זכויות העובדת לאחר לידה

עובדת שילדה זכאית לחופשת לידה, מלאה או חלקית, כתלות בותק שצברה לפני חופשת הלידה. בתנאים

קרא עוד »
קטגוריות
ארכיון
ינואר 2025
אבגדהוש
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו

עדכוני פסיקה וחקיקה דצמבר 2024

לקוחות נכבדים,
להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.

עובד אשר הועבר למחלקה אחרת שלא מרצונו הוכר כבעל ליקוי נפשי וכנפגע בעבודה כתוצאה מ"אירוע מיוחד"

עב"ל 16546-10-23

מאת: עו"ד מור פפיר כהן

הרקע העובדתי:

מר רוסלן אמירחנוב (להלן: "המערער") הינו אח מוסמך שעבד קרוב ל-20 שנות עבודה במרכז הרפואי "רעות". במשך 17 שנה, עבד המערער במחלקת אשפוז ילדים, מחלקה קטנה שמונה מס' מצומצם של אנשי צוות.

במהלך חודש פברואר 2021, נדרש המערער, בדומה לשאר אנשי הצוות הרפואי,  להתחסן מפני נגיף הקורונה, תוך שהובהר לצוות כי מי שלא יתחסן ייאלץ לעבור לעבוד במחלקה הנקראת 'מחלקה י"ג' – מחלקה גדולה ועמוסה במיוחד של סיעוד מבוגרים.

המערער בחר מטעמיו שלא להתחסן. תחילה, הוא המשיך לעבוד במחלקת הילדים וזאת בכפוף להצגת בדיקת קורונה שלילית פעמיים בשבוע, אך ביום 25.02.2021, התבשר כי ביום 07.03.2021 יחל את עבודתו במחלקה י"ג.

הבשורה בגין העברתו למחלקה אחרת, הייתה דרמטית עבורו והוא החל לחוש כאבים עזים בחזה. העובד פנה לקבלת טיפול בגין הכאבים בחזה וביום 07.03.2021, הוציא המערער אישור מחלה , כאשר לטענתו החל מרגע זה החל לחוש דיכאון אשר בעקבותיו החל ליטול טיפול תרופתי.

ביום 26.10.2021 , לאחר חופשת מחלה ארוכה, סיים המערער את עבודתו מחמת התפטרות על רקע מצב רפואי לקוי והוכר על ידי חברת הביטוח כמי שמצוי באובדן כושר עבודה מלא.

המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המשיב") ראה בנסיבות העניין כי המערער סובל ממתח מתמשך ולא מעבר לכך, ואשר נוצר כתוצאה מדרישת המעסיקה. המשיב אכן הסכים כי מדובר בשינוי דרמטי, אך לא כזה שמצדיק בהכרתו כנפגע עבודה ובעל ליקוי נפשי.

החלטת בית הדין האזורי:

בית הדין האזורי שוכנע, כי לא עלה בידי המערער להצביע על אירוע מיוחד בעבודתו.

לטענת בית הדין, המערער חווה דחק נפשי חריג בתקופה שמאמצע פברואר (המועד בו הודיעו כי מי שלא התחסן יצטרך לעבור מחלקה) ועד ליום 06.02.2021 (היום האחרון בו עבד במח' ילדים).

בהתאם להחלטת בית הדין, יש לראות באירוע כ'מתח מתמשך', אולם אין להכיר בו לפי הפסיקה, כבסיס לליקוי נפשי ופגיעה בעבודה. כמו כן, לא ניתן להצביע על  "אירוע שיא" שבעקבותיו ניראה כי חל שינוי במצבו של המערער, אשר ידע מספיק זמן מראש כי אם לא יתחסן מפני נגיף הקורונה, יעבור לעבוד במחלקה י"ג. בנוסף, לא הוצגה כל ראיה מספקת לעניין טענותיו ללחצים בחזה (למעט אישור מהרופא המטפל כי הוא אכן מרגיש כך) והוא אינו סובל מבעיה לבבית כלשהי.

דיון והכרעה:

בית הדין הארצי הגיע למסקנה כי דין הערעור להתקבל, וכן עלה בידי המערער להוכיח אירוע מיוחד בעבודתו.

בהתאם לפסיקה (עב"ל ארצי 34274-10-19 פלונית נ' המוסד לביטוח לאומי) על מנת להכיר בליקוי נפשי כפגיעה בעבודה, יש להצביע בשלב ראשון על אירוע מיוחד בעבודה. בחינה זו נערכת על בסיס 2 יסודות:

  1. הפן האובייקטיבי- האם הוכחה חריגה, ולו במידה מסוימת משגרת העבודה הרגילה.
  2. הפן הסובייקטיבי- האם הוכחה השפעה נפשית אפשרית של האירוע על מי שטוען לקרות האירוע.

בפן האובייקטיבי- ע"פ פסיקת בית הדין האזורי, מעבר מסוג זה הנעשה לאחר שנות עבודה רבות באותה מחלקה, ודאי כאשר הוא נעשה באופן כפוי במענה לכך שהמערער מסרב להתחסן, הינו דרמטי ואף קיצוני וישנה חריגה ברורה משגרת העבודה של המערער. בפסיקה, כבר נקבע כי פרידה ממקום העבודה לאחר עשרות שנות עבודה הינו אירוע דרמטי וחריג (עב"ל ארצי 18610-05-16).

בפן הסובייקטיבי- המערער אכן הוכיח כי העברתו ממחלקת הילדים למחלקה י"ג השפיעה עליו נפשית באופן שלילי, והידיעה על כך מראש אינה מנטרלת את הדחק הנפשי הנלווה לאירוע המלחיץ, ולעיתים הידיעה מראש כי שינוי שכזה עומד להתקיים אף מגדילה את הדחק הנפשי הנלווה לאירוע מלחיץ. ולראיה, המערער פנה תוך זמן מרגע קרות האירוע לפסיכיאטר והתלונן בפניו על תחושות קשות שהוא חש עקב השינוי שנכפה עליו במקום העבודה.

לנוכח האמור לעיל, נפסק ע"י בית הדין הארצי כי יש להכיר במעבר המחלקה הכפוי כאירוע מיוחד שכתוצאה ממנו העובד לקה בנפשו ונפגע בעבודה.

עובדת שביקשה מכתב פיטורים מהמעסיק לא תיחשב כמי שפוטרה מעבודתה

סע"ש 54547-03-19

מאת: עו"ד מור פפיר כהן

רקע עובדתי:

הגב' צמרת ויינבלום (להלן: "התובעת") עבדה אצל מר ניר ישר (להלן: "הנתבע") בתפקיד שיווק ומכירות של מוצרי ביטוח החל מיום 06/2024 ועד ליום 10/2018.

לטענת התובעת, בזמן היותה בחופשת מחלה, זומנה על ידי הנתבע למשרדי הנתבעת ונדרשה לשוב לעבודתה,. בעת התייצבה התובעת, היא התבשרה על ידי הנתבע על סיום העסקתה וזאת מבלי שנערך לה שימוע ונמסר לה מכתב פיטורין.

לטענת הנתבע, התובעת היא זו שבחרה לסיים את עבודתה לנוכח מצבה הנפשי ועקב בעיות אישיות וכספיות, ולנוכח הדברים ביקשה התובעת מן הנתבע שיסכים לתת לה מכתב פיטורים, וזאת על מנת שתוכל להגיש בקשה לקבלת דמי אבטלה. הנתבע, הסכים לבקשתה ומאותו יום ואילך חדלה התובעת להופיע לעבודה ולא נתנה ימי הודעה מוקדמת כדין.

נסיבות ניתוק יחסי עבודה:

בהתאם לפסק דין דב"ע ל' 3-18 נח בנצילוביץ נ' אתא בע"מ, בעת הכרעה בשאלה המרכזית, מהן נסיבות סיום עבודתה של התובעת אצל הנתבע, ולקבוע מי מהצדדים הביא את היחסים לידי סיום, יש לבחון את מכלול העובדות הרלוונטיות. אין להתייחס רק לקטעי דברים אלא יש לשים לב לתמונה כולה. בעת ההכרעה בשאלה מי מהצדדים רצה להביא את היחסים לסיום, יש לבחון למי הייתה מוטיבציה להביא לניתוקם של היחסים.

בפס"ד ע"ע 65/99 אליאנס חברה לצמיגים נ' תורג'מן נקבע, כי מכתב פיטורין יותר חזקה כי עובד פוטר והנטל להוכיח אחרת יהיה על המעסיק.

החלטת בית הדין האזורי:

לטענת בית הדין האזורי, הנתבע עמד בנטל שהוטל עליו ואכן הוכיח כי העובדת היא זו שביקשה ממנו לסיים את העסקתה, וזאת כדי לשרת אינטרסים שונים שלה.

מהתכתבויות הווטסאפ שצירך הנתבע, עולה כי התובעת ביקשה להתפטר. במספר התכתבויות מחודש 10/18 ניתן לראות כי התובעת מבקשת מהנתבע לרשום לה מכתב פיטורין וזאת על מנת שהיא תוכל לתבוע דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי, ללא תקופת המתנה בת 90 ימים.

בנוסף, התובעת רושמת באותן התכתבויות לנתבע, כי היא איננה מצב בריאותי תקין מה שמונע ממנה לשוב למקום עבודתה. ניר כי התובעת מנסה להפעיל מניפולציה רגשית על הנתבע, ובאמצעות כך לגרום לו לבצע כרצונה. בהמשך ההתכתבויות, טעונת התובעת כי היא לא תשוב לעבודתה והיא מתפטרת. גרסאות התובעת שונו מספר פעמים במהלך חקירתה והתגלו כלא מהימנות.

נוכח המפורט לעיל, קבע בית הדין כי אין במכתב המעסיק שבו צויין כי העובדת פוטרה כדי להוות ראיה לכך שהתובעת אכן פוטרה. ניכר כי העובדת היא שבחרה להתפטר ותביעתה לפיצויים נדחתה.

פיטורים בזמן מחלה ולשון הרע

סע"ש (ת"א) 64388-12-19 רבקה פאר חשאי נ' מועצה אזורית שומרון.

מאת: עו"ד מור פפיר כהן

הרקע העובדתי:

הגב' רבקה פאר חשאי (להלן: "התובעת") עבדה במשך 21 שנים במועצה אזורית שומרון (להלן: "הנתבעת") בתפקיד מזכירה ראשית בבית הספר ביישוב ברקן.

לטענת התובעת, בחודש יולי 2019 היא החלה לסבול מכאבי גב עזים שכתוצאה מהם תפקודה הוגבל בצורה משמעותית ולנוכח הדברים, שהתה העובדת בחופשת מחלה מיום 09.09.2019 עד ליום 30.03.2020, בהתאם לאישורי מחלה שקיבלה. במהלך שהות התובעת במחלהשכרה הנתבעת את שירותיו של חוקר פרטי וביצעה מעקבים לא חוקיים והחליטה על בסיס הנתונים שהוצגו לה מטעם החוקר לזמן את התובעת לשימוע ואף לפטרה בתקופת מחלה.

לטענת הנתבעת, התובעת הועסקה כמנהלנית בבית הספר, תפקיד הדורש מידה רבה של אמון וחרף כך התובעת התנהלה בעזות מצח וניסתה ליצור מרד המוני בבית הספר, ובפרט כנגד מנהלת בית הספר אשר התובעת אמורה להיות "יד ימינה".

הנתבעת הוסיפה, כי מועד השימוע נדחה פעמים רבות בשל אישורי מחלה שהתובעת קיבלה "בסיטונאות" ותועדה ע"י חוקר פרטי ששכרה הנתבעת "מטיילת בנוחות וקלילות ואף עושה קניות" ומתוקף זאת הניחה כי אישורי המחלה חסרי הצדקה. התובעת, זומנה לשימוע שעה שהיא מצויה במחלה. השימוע התעתד להתקיים ביום 07.11.2019, אולם התובעת הודיעה כי לא תתייצב לשימוע עקב מחלתה ולפיכך הודיעה לה הנתבעת במכתב מיום 04.11.2019 כי השימוע יערך במועדו כמתוכנן ואכן כך היה.

טענת לשון הרע והתנהלות הנתבעת:

הנתבעת החליטה על סמך דעת עצמה לשלוח מכתב נוקב לקופת החולים בה חברה התובעת, ולטעון כי אישורי המחלה שניתנו לתובעת הינם תמוהים וכי הם מבקשים לשוחח עם הרופא המטפל של התובעת. התובעת טוענת כי פנייה זו מהווה עוולה לפי חוק איסור לשון הרע ואילו הנתבעת טוענת כי הפנייה חוסה תחת ס' 14 לחוק לשון הרע שעניינו הגנת אמת בפרסום וקיומו של עניין ציבורי.

לשאלת בית הדין, מדוע לא פנתה הנתבעת לרופא תעסוקתי מטעמה אשר יבדוק את התובעת ויקבל החלטה בהתאם לכתוב בס' 2(ג)לתקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה) (להלן: "תקנות"), טענה הנתבעת כי לא היה מקום לשקול חלופה תעסוקתית לאור טענותיה של התובעת בדבר כאבי גב עזים- טענה שהייתה תמוהה בעייני בית הדין.

דיון והכרעה:

בית הדין קבע כי פיטוריה של העובדת אינם חוקיים. ס'4(א) לחוק דמי מחלה תשל"ו 1976 אוסר על מעסיק לפטר עובד הנעדר מעבודתו עקב מחלה ובמהלך כל תקופת הזכאות לדמי מחלה הצבורה לו עפ"י דין. הנתבעת, שחשדה כי האישורים הרפואיים אינם משקפים את מצבה הבריאותי של התובעת, הייתה רשאית בהתאם לתקנה 2(ג) תשל"ז 1976 להורות לתובעת להיבדק ע"י רופא מטעמה ובכך להפריך חשדותיה. הנתבעת ראתה לנכון לנהוג אחרת מהחוק והציבה מעקב של חוקר פרטי אחרי התובעת. בית הדין סבר, כי בהעדר חוות דעת רפואית הנתבעת לא רשאית להסיק מסקנות בתחום הרפואה. בנוסף, תמוהה "תירוץ" הנתבעת מדוע לא הביאה את החוקר הפרטי לעדות בבית הדין שכן טענה כי הוא "אינו קשור להליך המשפטי" שכן הנתבעת פיטרה את העובדת בהתבסס על צילומי החוקר. הנתבעת לא השתדלה מספיק ולא פעלה בהתאם לחוק ועל כן פיטורי העובדת אינם חוקיים.

לעניין עוולת לשון הרע- הפנייה של הנתבעת במכתב לקופת החולים בה חברה התובעת אכן עלתה כדי פרסום לשון הרע. מקריאת המכתב עלה כי לצד כתיבת עובדות שונות הוא גם מכיל מסקנות ופרשנויות אישיות של הנתבעת ובנוסף הועלו בו קביעות רפואיות חסרות כל בסיס רפואי. הנתבעת הסתמכה על התרשמות של חוקר פרטי ללא כל תמיכה עובדתית מאיש מקצוע מהימן בנושא הבריאותי. ניסוח המכתב אינו משתמע לשני פנים ועולה ממנו כי הנתבעת מציגה את התובעת כ-"מתחזה" וניראה כי מדובר בהצגת תמונה עובדתית מגמתית בלתי מבוססת הטומנת בחובה פוטנציאל פגיעה בשמה הטוב של התובעת ופרסום לשון הרע.

Blue-and-Purple-3D-Illustrative-Social-Media-Marketing-Banner
עדכוני פסיקה וחקיקה דצמבר 2024

לקוחות נכבדים,להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.עובד אשר הועבר למחלקה אחרת שלא מרצונו הוכר כבעל...

עדכוני-פסיקה-וחקיקה-2024
עדכוני פסיקה וחקיקה נובמבר 2024

לקוחות נכבדים,להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.עב"ל 809-07-23  – מיכל דרור נ' המוסד לביטוח...

סיכום 2024
דיני עבודה: עדכוני פסיקה וחקיקה - סיכום שנת 2024

עדכוני דיני עבודה, פסיקה וחקיקה – סיכום שנת 2024 שנת 2024 התאפיינה בשינויים משמעותיים בתחום דיני העבודה...

אוקטובר
עדכוני פסיקה וחקיקה אוקטובר 2024

עדכוני פסיקה וחקיקה לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.  עדכוני חקיקה:הארכת תוקף...

סמפטמבר 24
עדכוני פסיקה וחקיקה ספטמבר 2024

לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף. זכויות עובדים הוראה בהסכם עבודה, המשקפת את עלות...

Light Grey And Blue Gradient English Lesson YouTube Thumbnail
עדכוני פסיקה וחקיקה אוגוסט 2024

לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.עדכון חקיקה – תקנות...

עדכוני-פסיקה-וחקיקה-יולי-2024
עדכוני פסיקה וחקיקה יולי 2024

מקבץ פסקי דין וצווי הרחבה לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף. מאת: עו”ד מור פפיר כהןעובד...

עדכוני-פסיקה-וחקיקה-יוני-24-2048x652
עדכוני פסיקה וחקיקה יוני 2024

לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.עדכוני פסיקה וחקיקהעדכוני פסיקה...

עדכוני-פסיקה-וחקיקה
עדכוני פסיקה וחקיקה מאי 2024

לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.  עדכוני פסיקה וחקיקהעדכוני פסיקה וחקיקה...

עדכוני פסיקה וחקיקה ינואר 2024
עדכוני פסיקה וחקיקה אפריל 2024

לקוחות נכבדים,להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.ארכיוןעדכוני פסיקה וחקיקה...

    תוכן עניינים