תפריט מכללת ידע

דף הבית » בלוג » עדכוני פסיקה וחקיקה חודש אפריל

מאמרים חדשים
מאמרים – עודכנו לאחרונה

הלנת שכר

הלנת שכר היא מצב שבו מעסיק אינו משלם לעובד את שכרו בזמן או לא מעביר

קרא עוד »

חופשה ללא תשלום

חופשה ללא תשלום (חל"ת) היא כלי משמעותי במערכת יחסי העבודה, המספק לעובדים אפשרות להפסיק את

קרא עוד »

זכויות העובדת לאחר לידה

עובדת שילדה זכאית לחופשת לידה, מלאה או חלקית, כתלות בותק שצברה לפני חופשת הלידה. בתנאים

קרא עוד »
קטגוריות
ארכיון
דצמבר 2024
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו

עדכוני פסיקה וחקיקה חודש אפריל

לקוחות נכבדים,

להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.

מאמרים / פסקי דין

בית הדין לעבודה פסק פיצוי בגובה 100 אלף ₪ לעובדת בגין פיטורים שלא כדין

סע"ש 17503-03-17 גראמי נ' קופת חולית מאוחדת

מאת: עו"ד שני בניש

פעם בתקופה מסוימת אנו מוצאים שיש צורך להדגיש ולחדד את חשיבותו של הליך פיטורים תקין.

מרבית המעסיקים אמנם מודעים לצורך לקיים שימוע כדין ובתום לב, אולם לא אחת המציאות מוכיחה כי טעויות הרות גורל עדיין נעשות בתחום הזה.

בפסיקה הזו דנו בעניינה של עובדת בעלת ותק של 20 שנים בבית אבות, אשר נפגעה במסגרת תאונת עבודה ברגלה.

העובדת שבאותה העת עוד היית באי כושר, זומנת לשיחה ע"י ההנהלה לשיחה, במסגרתה הוסבר לה כי לא ניתן להמשיך ולהעסיק אותה לאור הפגיעה ברגלה. העובדת הופתעה מאוד משום שלא צוינה בפניה מטרת השיחה, ביקשה שמקום העבודה ינסה למצוא לה תפקיד אחר בארגון.

שימוע למראית עין

במסגרת סיכום השיחה נאמר לעובדת כי היא תקבל בהקדם זימון לשימוע משום שהם נאלצים לסיים את העסקתה, ומכאן ברור היה לבית הדין כי ההחלטה על סיום ההעסקה התקבלה עוד בטרם השימוע, וכי מקום העבודה לא קיים שימוע בלב פתוח ונפש חפצה וקיבל החלטה עוד בטרם קיבל התייחסות מצד העובדת.

אם לא די בכך, ההנהלה דרשה כי העובדת תחתום על מסמך ויתור טענות, אולם העובדת סירבה לכך.

שימוע בהיעדר פרוטוקול

עוד נציין את חשיבותו של עריכת פרוטוקול שימוע – אשר לא נערך גם במקרה זה ואשר הקשה כל הארגון, שסתר את טענות העובדת מכל וכל, להראות כי מדובר היה בסיום העסקה שהתקיים "ברוח טובה".

בית הדין פסק שהנהלה פעלה בניגוד להוראות חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות  לפטר את כאשר בחר לפטר את העובדת בשל מוגבלותה ללא ניסיונות אמיתיים לחפש עבורה תפקיד חלופי בארגון, או לבצע התאמות כלשהן למצבה.

לפיכך, נוכח הפגמים החמורים שהתגלו בהליך סיום ההעסקה, פסק בית הדין לעובדת סכום חריג בגובהו, של 100 אלף ש"ח בגין פיטורים שלא כדין, פיטורים בניגוד להוראות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וכן בגין עוגמת הנפש שחוותה.

בית הדין לעבודה קבע: מעסיק רשאי למנוע התייצבותו לעבודה של עובד שלא התחסן  ומסרב להציג בדיקת קורונה שלילית

מאת: עו"ד צליל לביא

לאחר חוסר הבהירות אשר אופף את נושא ההתחסנות במקומות העבודה , בפס"ד דרמטי קבע בית הדין האזורי בתל אביב (ביום 7.3.21) כי  מעסיק רשאי למנוע את התייצבותו לעבודה של עובד הוראה שלא התחסן נגד קורונה ומסרב להציג בדיקת קורונה שלילית.

הפסיקה התקבלה בהתאם לעמדת משרד הבריאות והיועץ המשפטי לממשלה

ההחלטה הנ"ל התקבלה במסגרת פסק דין אשר בחן את תביעתה של סייעת בבית הספר "נוף צורים" במועצה המקומית כוכב יאיר-צור יגאל נגד החלטת המועצה לדרוש מעובדי ההוראה במועצה להתחסן או לעבור בדיקות קורונה כתנאי להגעתם לעבודה.

להלן ההודעה אשר נשלחה לעובדים ואשר עליו התבססה התובעת :

"צוותי החינוך שהם עובדי הרשות המקומית ובהם סייעים וסייעות בגנים וסייעות אישיות, שאינם מחוסנים מכל סיבה שהיא יהיו מחויבים להציג החל ממחר בדיקת קורונה שלילית, אחת לשבוע ועד אשר יתחסנו. בהיעדר בדיקת קורונה שלילית בתוקף לא יורשה איש הצוות להיכנס למוסד החינוכי, גם אם הדבר עלול להביא לסגירת הגן או הכיתה, עד לביצוע הבדיקות והצגתן בפני האחראית במחלקת החינוך".

בית הדין לעבודה דחה את תביעתה ופסק כי לא ניתן לקבוע בשלב זה כי זכותה של הסייעת לכבוד ולפרטיות גוברת על זכותם לחיים של התלמידים, ההורים וכלל הצוות הבית ספרי וכן על זכותה וחובתה של המועצה להגן על אלה. 

"אף כי אין בפנינו הסדרה מפורשת בחקיקה או הסכמה קיבוצית בדבר הגבלת כניסת של עובד למקום עבודה ללא בדיקת קורונה שלילית בהעדר התחסנות, אין מקום לקביעה כבר בשלב זה של ההליך כי סיכויי התביעה של המבקשת גבוהים, כאשר בוחנים את עילת התביעה בה אוחזת המבקשת", נכתב בפסק הדין.

שופטת בית הדין לעבודה מירב קליימן ציינה כי "שיקולי מאזן נוחות הנשקלים בעת בחינת בקשה לסעד זמני (של הסייעת לאפשר לה להגיע לעבודה. ח',מ'), בשלב זה נוטה באופן ברור בשלב זה לכיוונה של המשיבה ושל האינטרס הציבורי, בשים לב למידע הקיים כיום בקשר עם יעילות החיסון במניעת הדבקה ולאחר שקילת הנזק הברור והמיידי שעלול להיגרם לתלמידים – ילדים בעלי צרכים מיוחדים שאין ביכולתם אף לשמור על הגבלות הריחוק החברתי – ולצדדים שלישיים רבים ובכלל הורים ואנשי צוות בית הספר, לו חלילה יידבקו".

עוד נאמר בפסה"ד כי כאשר מנגד הפגיעה בסייעת הכרוכה בביצוע בדיקת קורונה, אומנם לא נעימה, אך היא פגיעה על הצד הנמוך וכך גם הפגיעה בפרטיות שתיגרם לה בעדכון בדבר מצבה הרפואי.

על אף דחיית התביעה  ולפנים משורת הדין,  החליט בית הדין שלא להשית הוצאות על התובעת לאור ראשוניותה של הסוגיה, השאלות העקרוניות שזו עוררה ובשים לב לחוסר הבהירות הקיים בשדה החקיקתי.

קישור לפס"ד המלא: לחצו כאן

 

הוזלה במחירי עלויות הנסיעה בתחבורה ציבורית

 מאת: עו"ד משה בושי

נושא עלויות התחבורה הציבורית רלוונטי למעסיקים בשל הקביעות בצו הרחבה בדבר השתתפות המעסיק בהוצאות נסיעה לעבודה וממנה, וכקבוע בו בזו כלשון :"כל עובד הזקוק לתחבורה כדי להגיע למקום עבודתו, זכאי לקבל ממעבידו השתתפות עד המקסימום האמור בסעיף 2, בהוצאות נסיעה לעבודה וממנה בעד כל יום עבודה בפועל שבו השתמש בתחבורה כדי להגיע למקום עבודתו." 

באתר הרשות הארצית לתחבורה ציבורית פורסם כי מחירי התחבורה הציבורית יעודכנו ב1.2.2021, העדכון מהווה הוזלה ברוב מחירי הנסיעות יחד עם זאת בהתאם לקבוע בצו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירי נסיעה בקווי השירות באוטובוסים ומחירי נסיעה ברכבת מקומית), תשס"ג-2003 בסעיף 4:"בכל עדכון מחירים יעוגלו מחירי הנסיעה לחצי השקל הקרוב." דבר העלול לגרום לעליית מחיר במקרים מסוימים.

כך לדוגמה: מחיר כרטיס בודד בירושלים, ת"א וחיפה אשר עודכן מ-5.90 ₪ ל-5.80 ₪ יעוגל כלפי מעלה ל-6 ₪ ולמעשה מחירו עלה כפי שניתן לראות ב-10  אגורות ביחס למה שהיה לפני העדכון.

באותו האופן מחיר כרטיס נסיעה בודד באזור חדרה-נתניה יעודכן מ-2.3 ₪ ל-2.5 ₪.

עדכונים נוספים: כרטיס חופשי חודשי בירושלים, ת"א וחיפה יוזל מ-213 ₪  ל-208.5 ₪, בעוד מנוי חופשי יומי בירושלים, ת"א וחיפה יעודכן מ-13.5 ₪ ל-13 ₪, באותו האופן כרטיס חופשי יומי משולב באזור קריית גת אשקלון הוזל מ-13.5 ₪ ל-13 ₪. באזור עפולה ובית שאן לכרטיסי חופשי יומי רגילים תהיה הוזלה מ-21.5 ₪ ל-21 ₪ ולכרטיסי חופשי יומי משולב תהיה הוזלה מ-37.5 ₪  ל-36.5 ₪  חופשי חודשי בבאר שבע יעודכן מ-149 ₪   ל-146 ₪. 

כמו כן: מחיר כרטיס בודד באשדוד יעודכן ל-3.5 ₪ במקום 3.7 ₪, בנגב  מחיר כרטיס בודד יוזל ויהיה 3.5 ₪  במקום 3.8 ₪.

בנוסף לכך נוסעים ותיקים, קרי: גברים בני 67 ומעלה ונשים בנות 62 ומעלה וכן מי שהונפק לו תעודת אזרח ותיק ייהנו מהנחה של 50% בנסיעות בתחבורה הציבורית.

לסיכום

על המעסיק להכיר עדכון זה ולפעול על פיו וכן לפי יתר ההוראות בדבר נסיעות הקבועות בצו ההרחבה המצוטט שלעיל וכן בפסיקה.

    תוכן עניינים