הדין בישראל קובע סכומים, שעל המעסיק חלה חובה לנכות משכרם של עובדים בישראל (ניכויי חובה) וכן סכומים נוספים שאותם רשאי המעסיק לנכות מהשכר (ניכויי רשות). כללים אלו חלים, בשינויים מסויימים, גם לגבי העסקת עובד זר.
ניכויי חובה
על המעסיק חלה חובה לנכות משכרם של עובדים בישראל, סכום מס ההכנסה שהעובדים חייבים בתשלומו. כמו כן המעסיק רשאי לנכות סכום השווה לחלקם של העובדים בדמי הביטוח המשולמים למוסד לביטוח לאומי. תשלומים אלו יש לנכות במקור, לפני תשלום השכר לעובד. כללים אלו חלים גם לגבי העסקת עובד זר.
ניכויי רשות
המעסיק רשאי לנכות משכר העובדים הזרים, דמי חבר לארגון עובדים שהעובד חבר בו וכן סכום כולל שלא יעלה, בחודש אחד, על 25% משכרו של העובד עבור אלה:
- מקדמה – החזר מקדמה על חשבון שכר העבודה, שנתנה לעובד. בתנאי שסכום המקדמות לא עולה על שכר העובד עבור שלושה חודשי עבודה.
- חוב – החזר חוב שהעובד חב למעסיק, לפי התחייבות בכתב, כגון: החזר הלוואה. זאת בתנאי שהניכוי מהשכר לא יעלה על רבע מהשכר.
- מגורים – הסכום שהמעסיק רשאי לנכות משכר העובד, כהחזר הוצאות המעסיק לצורך העמדת מגורים הולמים לרשות העובד. ראו להלן "הסכום המרבי המותר בניכויי בקשר למגורים והוצאות נלוות".
- ביטוח רפואי – הסכום שהמעסיק רשאי לנכות משכר העובד, כהשתתפות בתשלום בעד הביטוח הרפואי של העובד. ראו להלן "הסכום המרבי המותר בניכוי בקשר לביטוח רפואי".
- סכום שהוטל כקנס משמעת בהתאם להסכם קיבוצי או על פי חיקוק.
- סכום שחובה לנכותו, או שמותר לנכותו על פי חיקוק.
- תרומות שהעובד הסכים בכתב כי ינוכו.
ניכויי רשות משכר חודש העבודה האחרון
הסכום המרבי המותר בניכוי בקשר למגורים והוצאות נלוות
הסכום המרבי שאותו מעסיק רשאי לנכות משכרם של עובדים זרים, עבור מגורים שהעמידו לרשותו, קבוע בתקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים)(שיעור ניכויים בעד מגורים הולמים), התש"ס-2000.
הסכום המרבי שמעסיק רשאי לנכות משכרם של עובדים זרים תלוי באזור המגורים בו הם נמצאים וכן בשאלת הבעלות עליהם. מעסיק שהוא בעלים של המגורים רשאי לנכות חצי מהסכום הקבוע בתקנות כאמור, בניגוד למעסיק שאיננו הבעלים של המגורים. הסכום המרבי שניתן לנכות בהתאם לתקנות אלו, מתעדכן באחד בינואר של כל שנה בהתאם למדד שכר הדירה שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
המעסיק רשאי לנכות משכר העובדים סכום נוסף, עבור הוצאות נלוות למגורים ששולמו על ידי המעסיק, כגון: תשלומי ארנונה או תשלומים עבור שימוש בחשמל ובמים. גם הסכום המרבי המותר בניכוי תמורת הוצאות נלוות אלה קבוע בתקנות והוא מתעדכן באחד בינואר של כל שנה בהתאם לשינוי במדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
הסכומים המותרים בניכוי מפורטים בתקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (שיעור ניכויים מהשכר בעד מגורים הולמים), תש"ס-2000.
חשוב לציין:
- מעסיק שהעמיד לרשות העובד מגורים שבבעלותו, רשאי לנכות תמורת החזר ההוצאות למגורי העובד, רק מחצית מהסכום המרבי המעודכן.
- בתחום הסיעוד – הסכום המרבי המותר בניכוי משכרו של עובדים זרים המועסקים בתחום הסיעוד והמתגורר בבית המטופל, נמוך יותר.
- בתחום החקלאות – הסכום המרבי המותר בניכוי משכרו של עובדים זרים המועסקים בתחום החקלאות, עבור החזר הוצאות מגורים וכן עבור הוצאות נלוות, שונה כמפורט בתקנות.
להוראות החוק והתקנות בנושא הסכום המירבי המותר בניכוי בקשר למגורים והוצאות נלוות:
- תקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (שיעור ניכויים מהשכר בעד מגורים הולמים), תש"ס-2000, תקנות 2 ו-3
- חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991,סעיף 1ה
הסכום המרבי המותר בניכוי בקשר לביטוח רפואי
הסכום המרבי שמעסיק רשאי לנכות משכרם של עובדים זרים, כהשתתפות בתשלום ששילם המעסיק בעד פוליסת ביטוח רפואי שרכש עבור העובד הזר, קבוע בתקנות.
עובדים בתחום הסיעוד
הסכום המותר בניכוי, לגבי עובד בתחום הסיעוד, הוא הנמוך מבין שני אלה:
- מחצית מהסכום שהמעסיק בפועל נדרש לשלם בפועל בעד הביטוח הרפואי.
- או הסכום המרבי הקבוע בתקנות כלהלן:
- 136.24 ₪ (החל מיום 1.1.2019)
- 134.23 ₪ (החל מיום 1.10.2017 ועד 1.1.2019)
- 124.73 ₪ (עד ליום 30.9.2017)
עובדים זרים בתחומים אחרים
לגבי עובדים זרים בכל תחום אחר, גובה הניכוי המותר לא יעלה על שליש מהסכום שהמעסיק בפועל נדרש לשלם בעד הביטוח הרפואי או על 125.09 ₪, לפי הנמוך מביניהם.
סכום הניכוי המרבי מתעדכן מעת לעת. לכן מומלץ מאד לבדוק בכל זמן נתון את התקנות הרלבנטיות לגבי הניכוי המותר באותה עת.
להוראות החוק והתקנות בנושא הסכום המירבי המותר בניכוי בקשר לביטוח רפואי:
- תקנות עובדים זרים (שיעור ניכוי מהשכר בעד דמי ביטוח רפואי), תשס"ב-2001
- חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991, סעיף 1ד
הגבלת סכום הניכוי הכולל עבור מגורים וביטוח רפואי
אין לנכות משכר העובדים סכום כולל העולה על הסכום ששולם בפועל על ידי המעסיק, ולכל היותר עד 25% מהשכר.
להוראות התקנות בנושא הגבלת סכום הניכוי הכולל עבור מגורים וביטוח רפואי:
- תקנות עובדים זרים (שיעור ניכוי מהשכר בעד דמי ביטוח רפואי), תשס"ב-2001
- תקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (שיעור ניכויים מהשכר בעד מגורים הולמים), תש"ס-2000, תקנות 2 ו-3
ניכויים משכר העובדים שיש להעביר למקום ייעודי
- מקור: אתר זרוע העבודה
- עוד מאמרים בנושא...
- ניכויי חובה – כלומר, סכומים שקיימת חובה לנכותם מהשכר.
- ניכויי רשות – כלומר סכומים המותרים בניכוי מהשכר.
ניכויי חובה
מס הכנסה ודמי ביטוח בריאות – על המעסיק חלה חובה לנכות משכר העובד, מס ההכנסה ודמי ביטוח בריאות. דמי ביטוח לאומי – על המעסיק לנכות משכר העובד את חלקו של העובד בדמי הביטוח המשולמים לביטוח לאומי בהתאם לשיעור הקבוע בחוק הביטוח הלאומי. מידע נוסף, בקשר לשיעורי דמי ביטוח בריאות ודמי הביטוח הלאומי, באתר המוסד לביטוח לאומי.ניכוי להבטחת זכויות לפנסיה – לפי צו הרחבה לפנסיה חובה המעסיק רשאי לנכות 5.5% משכרו של העובד לחסכון פנסיוני, או שיעור גבוה יותר, אם העובד ביקש להגדיל, את ההפרשה לביטוח הפנסיוני המנוכה משכרו, עד ל – 7% משכר העובד, שהוא השיעור המרבי הקבוע, לעניין זה, בתקנות מס הכנסה.חשוב לציין: את התשלומים המהווים ניכויי חובה יש לנכות מהשכר במקור, לפני תשלום השכר לעובד.ניכויי רשות
מעסיק רשאי לנכות משכר העובד, תשלומים אלה:- תרומות שהעובד הסכים שינוכו משכרו.
- דמי חבר בארגון עובדים שהעובד חבר בו, שאותם יש לנכות משכר העובד לפי הסכם קיבוצי או חוזה עבודה, או שהעובד הסכים בכתב כי ינוכו משכרו וכן התשלומים הרגילים לוועד העובדים במקום העבודה. תוספת לדמי החבר בארגון עובדים המיועדת למימון פעילות מפלגתית, אלא אם הודיע העובד למעסיק בכתב, שהוא מתנגד לתשלום התוספת.
- דמי טיפול מקצועי-ארגוני לטובת הארגון היציג, שיש לנכותם לפי הסכם קיבוצי או חוזה העבודה משכרו של עובד שאינו חבר בארגון עובדים כלשהו, או שהעובד הסכים בכתב לניכוי, עד לשיעור מרבי משכר העובד הקבוע בתקנות.
- מקדמות שהעובד קיבל על חשבון השכר, בתנאי שסכום המקדמות לא עולה על שכר העובד בעד שלושה חודשים. לגבי מקדמות בסכום גבוה יותר, חלה ההגבלה האמורה בפסקה (6) להלן.
- חוב שהעובד חייב למעסיק, לפי התחייבות בכתב, כגון: בשל הלוואה שהועבד קיבל. סכום הניכוי המרבי המותר הוא רבע משכרו של העובד. אולם בסיום יחסי העבודה, המעסיק רשאי לנכות את יתרת החוב שאינה שנויה במחלוקת.
- תשלומים לקופת גמל (ראו לעיל ניכוי להבטחת זכויות פנסיה), אלא אם כן העובד הודיע בכתב שהוא מתנגד לכך שתשלומים אלה ינוכו משכרו.
- קנס שהוטל על העובד לפי חוק או הסכם קיבוצי כגון: בשל עבירת משמעת שביצע העובד.