תפריט מכללת ידע

חדשות האתר

עוד מאמרים באותו נושא...

פגיעה בעבודה

מהי פגיעה בעבודה? פגיעה בעבודה, המזכה בגמלאות נפגעי עבודה, היא תאונת עבודה או מחלת מקצוע, כהגדרתן בחוק הביטוח הלאומי. עוד תיחשב לתאונת עבודה תאונה שאירעה למבוטח בנסיבות האלה:

קרא עוד »

מדריך לנפגעי עבודה

מדריך זה נועד לסייע לאנשים שחוו פציעה, מחלה, או פגיעה במהלך עבודתם המדריך מפרט את זכויותיו של נפגע העבודה וההטבות שהמדינה מעניקה לו מקום העבודה שלנו

קרא עוד »

תאונת עבודה

הקדמה תאונת עבודה היא תאונה שאירעה תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך לעבודה וממנה. גם אירוע מוחי או לבבי עשויים להיות מוכרים כתאונת עבודה אם

קרא עוד »
ארכיון מאמרים
נובמבר 2024
אבגדהוש
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

תאונת עבודה

הקדמה

תאונת עבודה היא תאונה שאירעה תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך לעבודה וממנה. גם אירוע מוחי או לבבי עשויים להיות מוכרים כתאונת עבודה אם נגרמו כתוצאה מאירוע חד-פעמי בעבודה שהיה חריף בעוצמתו וסמוך למועד האירוע המוחי/הלבבי.

תאונה שאירעה לעובד בין היתר בנסיבות האלה, תיחשב תאונת עבודה
  1. בדרכו ממעונו (או מהמקום שהוא לן בו) אל העבודה, או מן העבודה אל מעונו, או ממקום עבודה אחד אל מקום עבודה אחר.
  2. בשעת עבודתו במקום העבודה (או בסביבתו הקרובה ביותר) בזמן שעשה להצלת גוף או רכוש, או למניעת נזק לגוף או לרכוש.
  3. בשעת עבודתו, מפגיעה (שלא עקב העבודה) שפגע בו אדם אחר בחפץ הנמצא במקום העבודה (או בסביבתו הקרובה ביותר), ובלבד שלעובד הנפגע לא היה חלק בגרימת הפגיעה.
  4. במקום שהעובד או חבריו לעבודה סועדים בשעת הפסקה, שנקבעה על דעת המעסיק ואינה עולה על 3 שעות, וכן בדרכו מן העבודה, אל אותו מקום, או בחזרה מאותו מקום אל העבודה.
  5. לעובד שהינו חבר ועד העובדים של מקום עבודתו, וכן לעובד חבר ועד מושב עובדים – בשעת מילוי תפקידם זה ועקב מילוי התפקיד, וכן בדרכם למלא את התפקיד ובדרכם חזרה.
  6. גם תקיפה, תוך כדי ועקב העבודה, כולל תקיפה מינית, תיחשב כפגיעה בעבודה, אם היא גורמת לנזק גופני ו/או נפשי ומצריכה טיפול רפואי.

ביטוח לאומי

עובד שנעדר מעבודתו עקב תאונת עבודה אינו זכאי לדמי מחלה בכל ימי ההיעדרות, אלא לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי.

עובד אשר נפגע בתאונת עבודה, זכאי לתשלום דמי פגיעה לפי סעיף 92(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 הקובע, כי מבוטח אשר פגיעה בעבודה גרמה לכך שלא יהיה מסוגל לעבוד, הן בעבודתו והן בעבודה מתאימה אחרת, ישלם לו המוסד לביטוח לאומי דמי פגיעה, בעד פרק הזמן שאינו מסוגל כאמור, אם לא עסק למעשה בכל עבודה והוא נזקק לטיפול רפואי, לשיקום או להחלמה.

על העובד להגיש תביעה לקבלת דמי פגיעה. את התביעה עליו להגיש קרוב ככל האפשר למועד האירוע. יש למלא את טופס בל 250 (טופס למתן טיפול רפואי לנפגע עבודה). לאחר החתמת המעסיק על טופס בל 250, יש לגשת בהקדם לרופא המשפחה עם הטופס, על מנת שינפיק תעודה ראשונה לנפגע בעבודה. כמו כן, במידת הצורך יש להוציא תעודות מחלה ולבצע בדיקות רפואיות.

במידה וביטוח לאומי יאשר את התביעה – פרק הזמן המקסימלי להכרה בתאונה הינו 13 שבועות ממחרת יום הפגיעה (שהם 91 ימים כולל שבתות וחגים).

תשלום מצד המעסיק במצב של תאונת עבודה

בעד יום הפגיעה,  המעסיק ישלם את שכר העובד.

עובד שנעדר ממקום עבודתו פחות מ-12 יום – הביטוח הלאומי ישלם דמי פגיעה בעד ימי ההיעדרות החל מהיום השלישי שלמחרת יום הפגיעה ואילו המעסיק ישלם את היום הראשון והשני בהתאם לחוק דמי מחלה.

עובד שנעדר ממקום עבודתו יותר מ-12 יום –  הביטוח הלאומי ישלם דמי פגיעה החל ממחרת יום הפגיעה.

לאחר שאישר הביטוח הלאומי את התביעה, ישולמו דמי הפגיעה לזכות חשבון הבנק של העובד. הביטוח הלאומי יגבה מהמעסיק את התשלום ששילם בעד 12 הימים הראשונים.

גובה קצבת תאונת עבודה

העובד יקבל 75% מההכנסה החייבת בדמי ביטוח בשלושת החודשים המלאים שקדמו ל-1 בחודש שבו הופסקה העבודה בשל הפגיעה, או לחילופין לפי חודש הפגיעה (עד ליום הפגיעה) ושני החודשים שקדמו לו, לחלק ב-90.  התשלום יינתן לפי החישוב הגבוה מבין השניים.

צבירת זכויות סוציאליות בזמן תאונת עבודה

תקופת ההיעדרות בשל תאונת עבודה אינה קוטעת את הרציפות בעבודה הנדרשת לפיצויי פיטורים.

בזמן תאונת עבודה העובד אינו צובר ימי חופשה ומחלה.

זכאות לדמי הבראה – בית הדין האזורי לעבודה בסע"ש 38646-01-13 קבע שבתקופה שבה עובד מקבל דמי פגיעה עבור תאונת עבודה, הוא אינו זכאי לתשלום עבור דמי הבראה, אם כי סוגיה זו לא הוכרעה בביה"ד הארצי לעבודה, דהיינו, אין הכרעה חד משמעית בסוגיה בשלב זה.

זכאות להפרשות לפנסיה–  בחוק אין חובה על המעסיק להמשיך ולהפריש הפרשות לפנסיה בתקופת היעדרותו של העובד בשל תאונת עבודה. חובה זו תחול אם הצדדים הסכימו לכך בהסכם העבודה האישי, או שקיימת הוראה כזו בהסכם הקיבוצי שחל על העובד.  

יחד עם זאת, בפסק הדין האזורי תעא (ת"א) 3488-07 פסק בית הדין כי מעסיק חייב להמשיך ולהפריש את חלקו בקרן הפנסיה, עבור התקופה בה נעדר העובד מהעבודה בשל תאונת עבודה, כל זמן שממשיכים להתקיים בין הצדדים יחסי עובד-מעסיק, ובלבד שלא קיימת הסכמה אחרת בין הצדדים ואילו  בפסק הדין האזורי סעש (נצ') 2420-10-13 פסק בית הדין כי היות שהיעדרותו של העובד בשל תאונת העבודה הייתה לתקופה ממושכת מאוד (למשך כשנתיים) ולאחריה לא חזר העובד לעבודתו מיד, לא חלה על המעסיק חובה להפריש לביטוח פנסיוני בתקופה בה נעדר העובד בשל תאונת העבודה. דהיינו, גם בסוגיה זו אין הכרעה חד משמעית.

    אולי יעניין אותך גם...

      תוכן עניינים