תוכן עניינים
מבוא
- המעסיק הוא האחראי להעביר את הכספים לקרן הפנסיה, לקופת הגמל או לביטוח המנהלים של העובד, וכן לקרן השתלמות אם העובד זכאי לה
- המעסיק אינו רשאי לעכב את העברת הכספים גם אם נקלע לקשיים כלכליים וגם אם העובד הסכים לעיכוב
- על מעסיק שלא מעביר את הכספים במועדים המפורטים בערך זה, ניתן להטיל פיצויי הלנת שכר ואף קנס או מאסר
- יחד עם העברת התשלומים על המעסיק להעביר דווח מקוון לחברה המנהלת את הביטוח הפנסיוני או את קרן ההשתלמות
- למידע נוסף ראו תקנה 10 לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תשלומים לקופת גמל), תשע"ד-2014 וסעיפים 19א' ו-25א' לחוק הגנת השכר
האחריות להעברת הסכומים החודשיים של עובדים שכירים אל הגופים הפנסיוניים (קרן הפנסיה, קופת הגמל או חברת הביטוח המנהלת את פוליסת ביטוח המנהלים של העובד) או אל קרנות ההשתלמות (אם העובד זכאי לקרן השתלמות), היא על המעסיק.
- האחריות של המעסיק היא להעביר הן את חלקו של העובד והן את חלקו של המעסיק.
מועד העברת הכספים
- על המעסיק חלה חובה להעביר את התשלומים לביטוח הפנסיוני או לקרן השתלמות במועד המוקדם מבין שני המועדים הבאים:
- מעסיק שלא העביר את הכספים אל הגוף הפנסיוני או לקרן ההשתלמות במועד, חייב לשלם לקופת הגמל ריבית, החל מהיום 16 בחודש העוקב לחודש העבודה שבעדו נדרשה הפקדת התשלומים ועד למועד התשלום בפועל. שיעור הריבית הוא שיעור ריבית הפיגורים בשל איחור בהעברת כספים מהמערכת הבנקאית שמפרסם החשב הכללי של מדינת ישראל מזמן לזמן.
- אולי יעניין אותך גם...
החובה למסור מידע למועמדים לעבודה
בקרת שכר דצמבר 22, 2022
מעסיקים המבקשים להעסיק עובדים, חייבים למסור למועמדים לעבודה המשתתפים בהליכי מיון לעבודה, כלומר: ראיון או בחינה, הודעה בכתב על התקדמות הליכי המיון לעבודה. מאמרים קשורים לנושא: החובה
מועד העברת הכספים
- על המעסיק חלה חובה להעביר את התשלומים לביטוח הפנסיוני או לקרן השתלמות במועד המוקדם מבין שני המועדים הבאים:
- מעסיק שלא העביר את הכספים אל הגוף הפנסיוני או לקרן ההשתלמות במועד, חייב לשלם לקופת הגמל ריבית, החל מהיום 16 בחודש העוקב לחודש העבודה שבעדו נדרשה הפקדת התשלומים ועד למועד התשלום בפועל. שיעור הריבית הוא שיעור ריבית הפיגורים בשל איחור בהעברת כספים מהמערכת הבנקאית שמפרסם החשב הכללי של מדינת ישראל מזמן לזמן.
הלנת שכר
- אם המעסיק לא העביר את הכספים לקרן השתלמות, לקרן הפנסיה, לקופת הגמל או לחברת הביטוח, המנהלת את ביטוח המנהלים של העובד, תוך 21 יום מהיום שבו רואים את השכר כמולן (כלומר, אם לא העביר את הסכומים תוך 30 יום מהמועד שבו היה צריך לשלם את השכר לפי החוק), ייחשבו סכומים אלה כשכר מולן (אפילו אם השכר עצמו שולם בזמן ולא היה מולן).
- החובה להעביר את הסכומים במועד הנ"ל חלה גם על הסכומים שהמעסיק ניכה משכר העובד וגם על הסכומים שעל המעסיק להעביר לביטוח הפנסיוני מבלי לנכות משכר העובד (למשל חלקו של המעסיק בקרן השתלמות או בפנסיה/בקופת גמל/בביטוח מנהלים, כולל תשלום רכיב הפיצויים).
דוגמה
- מעסיק שילם לעובד את שכר חודש מאי וגם ניכה משכר העובד את חלקו של העובד בתשלום הפנסיה.
- על המעסיק להעביר את הסכומים המיועדים אל הביטוח הפנסיוני (קרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח מנהלים) לכל המאוחר עד ה-1 ביולי.
- מועד העברת הסכומים נקבע באופן הבא:
- המועד לתשלום שכר העבודה של חודש מאי הוא 1 ביוני.
- המועד שבו רואים את השכר כמולן הוא 10 ביוני.
- יש להעביר את הסכומים בתוך 21 יום ממועד זה, כלומר עד ה-1 ביולי.
- לקופת הגמל (קרן הפנסיה, ביטוח מנהלים, קופת גמל) יש זכות לתבוע את המעסיק על פיצויי הלנה בגין הפקדות שלא בוצעו לקופת הגמל.
עבירה פלילית
- מעסיק שניכה משכר העובד את חלקו של העובד בתשלום לביטוח הפנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים) או את חלקו של העובד בקרן ההשתלמות, אך לא העביר את הסכומים הללו אל הגוף המוסדי המנהל את הביטוח הפנסיוני של העובד או אל קרן ההשתלמות, תוך 30 יום מהיום שבו נחשב השכר שממנו נוכו הסכומים כשכר מולן (כלומר, אם לא העביר את הסכומים תוך 40 יום מהמועד שבו היה צריך לשלם את השכר לפי החוק), מבצע עבירה פלילית, והוא צפוי לעונש מאסר או קנס.
דוגמה
בדוגמה הקודמת, מעסיק שלא מעביר את הכספים לקופת הגמל או לקרן הפנסיה עד 1 ביולי (21 יום מהמועד, שבו יראו את שכר חודש מאי כשכר מולן) ייחשב כמעסיק שהלין את השכר, והוא עשוי להיות מחויב בפיצויי הלנת שכר.
אם לא יעביר לקרן הפנסיה או לקופת הגמל את הסכומים שניכה משכר העובד עד תאריך 10 ביולי (30 יום מהמועד, שבו יראו את שכר חודש מאי כשכר מולן, שהם 40 יום המועד שבו היה על המעסיק לשלם את שכר חודש מאי), הוא צפוי לעונש קנס או מאסר.
אם לא יעביר לקרן הפנסיה או לקופת הגמל את הסכומים שניכה משכר העובד עד תאריך 10 ביולי (30 יום מהמועד, שבו יראו את שכר חודש מאי כשכר מולן, שהם 40 יום המועד שבו היה על המעסיק לשלם את שכר חודש מאי), הוא צפוי לעונש קנס או מאסר.
- למידע נוסף ראו העברת סכומים שנוכו משכר העובד אל הגופים שאליהם הם מיועדים.
מי זכאי?
- כל העובדים.
תהליך מימוש הזכות
- הזכות ניתנת באופן אוטומטי.
- מעסיק שלא העביר את כספי הביטוח הפנסיוני לקופת הגמל חשוף לתביעה של קופת הגמל כנגדו לתשלום כספי הביטוח. אם הכספים לא הועברו תוך 30 יום ממועד תשלום השכר, המעסיק חשוף גם לתביעה לפיצויי הלנת קצבה. יש להדגיש כי תביעה בעילה של הלנת קצבה יכולה להיות מוגשת רק על ידי קופת הגמל כנגד המעסיק.
- בנוסף, עובד שנגרם לו נזק רשאי לתבוע את המעסיק על הפרת חובותיו על פי חוזה העבודה. העובד רשאי לבחור בין שני סעדים לתביעה:
- תביעה לפי עילת אכיפה שבה הסעד המבוקש הוא חיוב המעסיק לשלם לקופת הגמל את הסכומים שהוא חב לקופה.
- תביעה לפי עילת הפיצויים שבה הסעד המבוקש הוא תשלום פיצוי לעובד עצמו בגין הנזק שנגרם לו בשל אי ביצוע תשלומי המעסיק לקופת הגמל.
- הלכה פסוקה היא שיש להעדיף את עילת האכיפה על פני עילת הפיצויים. לפסק דין בנושא זה לחצו כאן.
- מעסיק שלא העביר את את הסכומים שניכה משכר העובד אל הגופים שאליהם הם מיועדים תוך 40 יום מהמועד שבו היה צריך לשלם את השכר לפי החוק, מבצע עבירה פלילית ועשוי לספוג קנס או מאסר. כמו כן ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה בזרוע העבודה.
זכויותיו של העובד בקופת הגמל במקרה בו המעסיק לא העביר את הכספים לקופת הגמל
- זכויותיו של עובד בקופת גמל (קרן פנסיה, קופת תגמולים, ביטוח מנהלים) מובטחות גם אם המעסיק נמנע מלשלם את חובו לקופה. כלומר העובד יהיה זכאי לזכויותיו מקופת הגמל (פנסיית נכות, ופנסיית זקנה) גם אם המעסיק לא העביר את התשלומים לקופת הגמל. במקרה זה תהיה זכאית קופת הגמל לחזור אל המעסיק בתביעה לתשלום התגמולים ששילמה לעובד.
- יחד עם זאת, חובתה של קופת הגמל כלפי העובד תחדל, והעובד לא יהיו זכאי לזכויות בקופת הגמל, בהתקיים שלושת התנאים המצטברים הבאים:
- חלפה שנה מהיום שהמעסיק חדל לשלם את חובו לקופת הגמל, ולעובד לא נולדה זכאות במשך אותה שנה לתגמולים מקופת הגמל (למשל עובד שמצב בריאותו מזכה אותו בפנסיית נכות או עובד שהגיע לגיל פרישה).
- קופת הגמל שלחה מכתב לעובד ויידעה אותו על כך שהמעסיק חדל מלשלם את תשלומיו, וזאת לאחר 6 חודשים מהמועד בו הפסיק המעסיק מלהעביר את תשלומיו.
- קיימת קביעה של בית הדין לעבודה כי הפיגור בגביית החוב אינו נעוץ ברשלנות קופת הגמל או שקיימות נסיבות אחרות המצדיקות שחרור הקופה מהתחייבויותיה כלפי בעובד (כגון שהמעסיק פשט את הרגל).
- לפסק דין בנושא ראו: עע (ארצי) 1137/02 יוליוס אדיב נ' החברה לפיתוח ולמלונאות רחביה בע"מ.
חשוב לדעת
- מעסיק שניכה סכומים כלשהם משכר העובד המיועדים לגופים אחרים ולא רק לביטוח פנסיוני או לקרן השתלמות ולא העבירם לידי אותם גופים תוך 30 יום מהמועד שבו רואים את השכר מולן (כלומר, תוך 40 יום מהמועד שבו היה צריך לשלם את השכר לפי החוק), מבצע עבירה פלילית. לדוגמה: דמי ביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות, מס הכנסה וכו'. למידע נוסף ראו העברת סכומים שנוכו משכר העובד אל הגופים שאליהם הם מיועדים.
- גם אם המעסיק נקלע לקשיים כלכליים, אסור לו לעכב את העברת הכספים אל הביטוח הפנסיוני, אל קופת הגמל או אל קרן ההשתלמות.
- אסור למעסיק לעכב או לדחות את מועד העברת הכספים אפילו אם העובד הסכים לעיכוב או לדחייה.
- יחד עם העברת התשלומים על המעסיק להעביר דיווח מקוון לחברה המנהלת את הביטוח הפנסיוני או את קרן ההשתלמות.
- מעסיק שמפסיק להעביר תשלומים עבור עובד מסוים חייב לדווח על הפסקת התשלום ועל הסיבה לכך באמצעות הדו"ח המקוון. למידע נוסף ראו דיווח של מעסיק על הפסקת תשלומים לקופת גמל לביטוח פנסיוני או לקרן השתלמות של עובדיו.
- מעסיק אשר העביר לביטוח הפנסיוני או לקרן ההשתלמות סכומים גבוהים מאלה שהיה צריך להעביר, רשאי להגיש לגוף מוסדי (גוף פנסיוני) או לחברה המנהלת את קרן ההשתלמות בקשה להשבת הסכום שהופקד ביתר. הבקשה תועבר באמצעות הדיווח המקוון של המעסיק באמצעות קובץ דיווח ממוכן נפרד מהדיווחים השוטפים ובצירוף תצהיר.
- מקור
- קבצים להורדה
למידע נוסף ראו תקנה 10 לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תשלומים לקופת גמל), תשע"ד-2014 וסעיפים 19א' ו-25א' לחוק הגנת השכר
- עוד מאמרים בנושא...
מאמרים קשורים לנושא:
- זכות לביטוח פנסיוני חובה ("פנסיה") משנת 2008 ואילך, חלה חובה לבטח את כלל העובדים במשק בביטוח...
- הזכות לביטוח פנסיוני תוכן עניינים משנת 2008 ואילך, חלה חובה לבטח את כלל...
- קרנות פנסיה, השתלמות וקופות גמל תוכן עניינים כללים בדבר פתיחת קרן פנסיה, קרן השתלמות וקופת...
- שיעור הפקדות לביטוח מנהלים ביטוח מנהלים הוא שם מסחרי ישראלי של תוכנית ביטוח חיים משולבת חיסכון,...
- תשלום שכר עבור תקופת התלמדות, הכשרה או השתלמות תוכן עניינים מבואמעסיק מחויב לשלם לעובד שכר עבור כל תקופת...
- החובה למסור מידע למועמדים לעבודה מעסיקים המבקשים להעסיק עובדים, חייבים למסור למועמדים לעבודה המשתתפים בהליכי מיון לעבודה,...