בעקבות ביקורות שערך מינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה, הוגשו כתבי אישום כנגד חברות שפעלו כקבלני כוח אדם למפעילי עגורנים ללא רישיונות כחוק וכנגד נושאי משרה רלוונטיים וכן כנגד מי שהתקשרו עימם לקבלת השירותים.
כתב אישום הוגש כנגד חברת מרום גמה בע"מ, העוסקת באספקת שירותי כח אדם ובין היתר, באספקת מנופאים לאתרי בנייה שונים. החברה עסקה בכך ללא רישיון כדין ממשרד העבודה, וזאת בניגוד לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כח אדם. כתב אישום הוגש גם כנגד הבעלים ומנכ"ל החברה על הפרת חובת פיקוח.
חברת מרום גמה סיפקה כח אדם בתחום המנופאים למספר גורמים שגם כנגדם וכנגד בעלים ונושאי משרה בכירים בהן, ננקטו הליכים בגין התקשרות עם קבלן כח אדם ללא רישיון כדין. המדובר בעוסק מורשה ושלוש חברות: א.ש.י. פרשקובסקי, שיר ויהל נדל"ן, ח. מיתר לבניין בע"מ וגוטליב אחריות בבנייה.
חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם קובע כי קבלני כוח אדם בתחום העגורנאות (מנופאים) נדרשים לרישיון ממשרד העבודה. קבלתו מותנית בתנאים הקבועים בחוק, במטרה לאפשר למינהל לפקח על העסקת העובדים בחברה למען הבטחת קיום זכויותיהם הסוציאליות.
יודגש, כי החוק קובע סנקציה פלילית לא רק כנגד הקבלן הפועל ללא רישיון, אלא אף כנגד המזמין המתקשר עם קבלן שפועל ללא רישיון. האחריות הפלילית שמוטלת על מזמיני השירות נועדה להגן על עובדי הקבלן הנמנים על האוכלוסיות המוחלשות במשק.
גם כנגד חברת א.ג. סער הנדסה וניהול פרויקטים בע"מ הוגש כתב אישום על שעסקה כקבלן כח אדם וסיפקה עגורנאיםללא רישיון כנדרש בחוק. בנוסף, ביקורת שערך האגף לאכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה העלתה כי החברה אף הפרה זכויות עובדים: היא שילמה לעובד שכר נמוך משכר המינימום הקבוע בצו הרחבה בענף הבנייה, בניגוד לחוק שכר מינימום. כמו כן, ניכתה החברה משכרם של עובדיה עבור קרנות ההשתלמות והפנסיה, אך לא העבירה את הכספים לייעדם במועד הקבוע בחוק ובמקרים מסוימים אף לא מעבירה אותם כלל, בניגוד לחוק הגנת השכר. מדובר בעבירות שהתבצעו בנסיבות מחמירות; כתב אישום הוגש גם כנגד המנכ"ל על שהפר את חובתו לעשות כל שניתן למנוע את העבירה.
כתבי אישום נוספים הוגשו כנגד חברת סטליס פלסטר פרוז'קטס בע"מ מהרצליה, חברה העוסקת בין היתר בביצוע עבודות בנייה ומתן שירותי כח אדם בתחום המנופאות וכנגד 2 הבעלים והמנהלים של החברה על הפרת חובת פיקוח; ביקורת של האגף לאכיפה פלילית העלתה כי החברה התקשרה עם חברת "ב.ר. אטיאה חברה לבניין בע"מ" וסיפקה לה שירותי כח אדם, מבלי שהיה ברשותה רישיון, בניגוד לחוק.
בעקבות סדרת חקירות שניהל מינהל הסדרה ואכיפה, מתחילת שנת 2021 הוגשו 24 כבשי אישום כנגד חברות קבלן בתחומי כח אדם, שמירה וניקיון שפעלו ללא רישיון ו-36 כתבי אישום כנגד מזמינות שירות שהתקשרו עם קבלנים ללא רישיון.
הסכום הכולל של הקנסות במסגרת גזרי הדין שניתנו על עבירות על חוק קבלני כח אדם עומד על כחצי מיליון ש"ח.
ראש אגף אכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה, מר איל אסף: "נמשיך ונפעל לאכיפת חוקי העבודה של האוכלוסיות המוחלשות, בדגש על עובדי הקבלן. קבלת רישיון ממשרד העבודה לפעול כקבלן כח אדם או קבלן שירות בתחומי אבטחה וניקיון הנה הצעד הראשון והבסיסי להתקיימותו של פיקוח מוסדר של זכויות העובדים. נדגיש כי ישנה חשיבות לכך שכל מזמין שירות המתקשר עם קבלן כוח אדם או שירות יבדוק את תוקף רישיונו באתר המשרד, וזאת בנוסף – אך לא במקום – לדרישה של הצגת מסמך הרישיון מהקבלן עצמו".
התובעת הראשית של זרוע העבודה, עו"ד גלי לוי: "תחום קבלני כוח האדם הוא תחום בו ההליכים הינם פליליים בלבד לאור החשיבות שיש לכך. אנו רואים שלעיתים לנושא הרישום מתווספות עבירות נוספות בתחום דיני העבודה וכאשר הקבלן אינו תחת משטר רישוי העובדים פחות מוגנים. ניהול ההליכים הפליליים כנגד הגורמים המפרים את חוקי העבודה הינו חשוב להגנה על עובדים שיכולת המיקוח שלהם נמוכה בדרך כלל. יחד עם זאת, הסטנדרטים הבסיסיים וההסדרה שהמחוקק קבע מהווים את המינימום הכרחי שיש לעמוד עליו, בפרט ביחס לכתבי אישום בהן מתבצעות מספר רב של עבירות ובנסיבות מחמירות בגינן, מטבע הדברים, נדרוש ענישה משמעותית ומרתיעה יותר".
עוד מאמרים
בקרת שכר לעובדי קבלן: אתגרים ופתרונות
עובדי קבלן מהווים חלק משמעותי בכוח העבודה במגזרים רבים, החל מתעשייה ועד שירותים. מודל העסקה זה מספק גמישות תפעולית למעסיקים אך מעלה אתגרים ייחודיים, במיוחד
שאלות & תשובות בנושאי רשות המסים
מבוא רשות המסים בישראל היא האחראית על גביית מסים במדינה וניהול מערכת המיסוי המורכבת. תפקידה של רשות המסים הוא גם גבייה הגנת ושקופה של מסים
רפורמת בעל עסק זעיר יוצאת לדרך
רפורמת "בעל עסק זעיר": הקלה של לעסקים קטנים רפורמת "בעל עסק זעיר" נועדה לפשט את תהליך הדיווח והשלום לעסקים קטנים בישראל, ולהפחית את הנטל הביירוקרטי
דגשים כלליים להעסקת עובדים זרים בישראל
כיצד מתחילים להעסיק עובד זר? כדי להעסיק עובד זר בישראל יש לקבל היתר מרשות האוכלוסין וההגירה. טפסים לקבלת היתר העסקה, וכן הנחיות בדבר הגשת הבקשה